Student Stemt: meer info over kandidaatstelling!

Goesting in de toekomst - studentenparticipatie 2.0

Gentse Studentenraad 23 June 2017

Dit academiejaar, 2016 - 2017, is er vanuit de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) sterk werk gemaakt om studentenparticipatie een stimulans te geven en deze verder te faciliteren. Zo is er onder leiding van Frédéric Piccavet, oud-vicevoorzitter Gentse Studentenraad, binnen de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) een werkgroep opgericht om deze problematiek aan te pakken. Met input van verschillende Vlaamse stuvers, onderwijsexperts, vertegenwoordigers van hoger onderwijsinstellingen etc. werd een advies geschreven om actuele problemen in kaart te brengen en een eerste aanzet te doen om mogelijke oplossingen aan te reiken.

Maar op 8 juni 2017 kwam er een opmerkelijke passage in de Vlaamse parlementaire Commissie Onderwijs van volksvertegenwoordiger Ann Brusseel (Open Vld) die het advies volgens een partijpolitiek perspectief neerschoot. De Open VLD-politica liet weten dat we ons als stuvers “niet moeten laten betuttelen”. Als we het niet leuk vinden, dat we het heft in eigen handen te nemen. “Als ze het niet meer leuk vinden, dat ze dan maar gaan tennissen.”

Het viel niet te verbazen dat deze boutade een kettingreactie van woede, verbazing en ongeloof teweegbracht in het Vlaamse studentenvertegenwoordigingslandschap. Tijdens de blok- en examenperiode is dit allesbehalve iets waar je makkelijk tijd voor vrij kan maken, maar dit publiekelijk afvallen van een volksvertegenwoordiger kon niet door de beugel voor menig Vlaamse stuver. Na verschillende discussies op sociale media én een eerste lezersbrief in Schamper door Roxanne Figueroa Arriagada, oud-bestuurder Onderwijs Gentse Studentenraad, werd er een opiniestuk geschreven door Lorenzo Ego die huidig bestuurder Extern is. Het idee werd gevormd om dit opiniestuk door zo veel mogelijk Vlaamse stuvers mede te laten ondertekenen én zo een groter draagvlak aan te tonen. Zo gezegd, zo gedaan werd er na een korte intensieve periode meer dan 100 (!) bereidwillige (oud-)stuvers gevonden om dit te ondersteunen. Zo creëerden we nationale aandacht waardoor het opiniestuk door De Morgen werd gepubliceerd en we directe agenda-setting hebben verwezenlijkt.

Als bestuur van de Gentse Studentenraad willen we er zijn voor onze medestudenten. Daarom zetten we ons elke dag opnieuw in, zelfs tijdens de examenperiode. We nodigen, doortimmerde diplomaten die we zijn, beleidsmakers dan ook uit om hier samen constructief werk van te maken, zodat er een vernieuwende impuls kan gegeven worden aan studentenparticipatie. Zonder verder ingrijpen kan dit onwenselijke en onomkeerbare gevolgen hebben, maar zo ver zijn we (nu) nog niet. Het opiniestuk kan je hier integraal lezen.

Recent nieuws

Gezocht: IT medewerker voor leerplatform Studium

Gentse Studentenraad

19 March 2024

Infomoment Student Stemt 2024

Gentse Studentenraad

11 March 2024

GSR zoekt IT-medewerker

Mattias Niels

13 November 2023

RvB Stuver gezocht!

Gentse Studentenraad

07 September 2023